Muallif: Abdullayeva, S.; Najmiddinov, M.
Annotatsiya: Madaniyat eng qimmatli, yuqori hosil beruvchi oziq-ovqat, yem-xashak, texnik va agrotexnik ahamiyatga ega boshoqli ekin hisoblanadi. Makkajo'xori kraxmalidan tayyorlangan itlar oziq-ovqat sifatida ishlatiladi. Uning iti juda to'yimli hisoblanadi va o'rtacha 10,6% kotlet, 1,4% kulga ega. Ammo makkajo'xori donida protein miqdori past. Shu sababdan makkajo‘xoriga 25-30% bugda un qo‘shib non qoplanadi. Ildizli itlarda ko'p yog'ingarchilik (4,3-5,0%) bo'lganligi sababli, uni tezda buzadi. Donli bo'tqa maxsus mashinalarda ajratiladi, qolganidan un tayyorlanadi, chunki makkajo'xori bo'tqasi taxminan 25 - 40% yog'ni o'z ichiga oladi, undan yog' ovqat uchun ishlatiladi. Bundan tashqari, bo'tqa makkajo'xori go'shtidan tayyorlanadi, sutli mumi pishishi davrida uni eyish mumkin, unda qovuriladi (bodom) va qaynatiladi.
Kalit so'zlar: Makkajo'xori, yuqori hosil, ozuqa, to'yimli, makkajo'xori uni, makkajo'xori uni.
Jurnaldagi sahifalar: 816 - 822